Mam dla Ciebie małą zagadkę. Zamknij na chwilę oczy i wyobraź sobie... Ciasto najpyszniejsze, najpopularniejsze, najczęściej pojawiające się na domowych stołach, przyjęciach, rodzinnych zjazdach. Taki kulinarny, deserowy, klasyczny "Number 1". Co widzisz? ;)
O ile bezdyskusyjnym jest fakt, że każdy z nas ma swoje ulubione smaki, o tyle ciężko mi będzie uwierzyć, że tego ciasta ktoś nie zna, nie lubi. Tak, tak, przypuszczam, że po zamknięciu oczu, ponad połowa z Was, zobaczyła SERNIK. Oto i on, puszysty, delikatny i kremowy, otulony polewą czekoladową i płatkami migdałów. Dziś w wersji na zimno - bo tak też bardzo lubię. A podstawą jest nie ricotta czy mascarpone, ale tradycyjny biały ser. Zapraszam po przepis.
Składniki
1 kg sera białego (zmielony trzykrotnie)
szklanka cukru pudru
200 ml śmietany kremówki 30 %
1/4 szklanki wody
4 łyżeczki żelatyny
biszkopty
1 gorzka czekolada
3 łyżki mleka
1 łyżka masła
1 łyżka cukru pudru
migdały - płatki 50 gram
Przygotowanie
Ser miksujemy z cukrem pudrem i śmietanką. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i chłodzimy. Letnią dodajemy do masy serowej i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
W tortownicy o średnicy 24 cm układamy biszkopty, następnie wylewamy masę serową i wkładamy do lodówki.
W międzyczasie w kąpieli wodnej rozpuszczamy tabliczkę gorzkiej czekolady, z dodatkiem 3 łyżek mleka, 1 łyżki masła i 1 łyżki cukru pudru. Rozpuszczoną czekoladę wylewany do tortownicy z sernikiem. Gdy lekko stężeje posypujemy obficie płatkami migdałów. Całość chłodzimy w lodówce kilka godzin.
A Ty jaki sernik lubisz najbardziej?
Czekam na odpowiedzi w komentarzach ;)
Oj tak u nas nie ma osoby nielubującej sernika a babcia robi swoje popisowe ciasto na każdą okazję :D My najbardziej lubimy nasz dyniowy sernik :) A Twojego też byśmy pożarły w 5 minut :)
OdpowiedzUsuńSerniki to najlepsze ciasta na świecie:)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczny ten sernik
OdpowiedzUsuń