wtorek, 3 marca 2015

Włoskie spaghetti bolognese w towarzystwie polskiej marchewki

Ta propozycja rozgrzewa mnie do czerwoności,
Co więcej zachwyca wszystkich moich gości.
Bo choć danie jest proste i oczywiste,
Smaki są doprawdy mocno wyraziste. 
Pomidorki i marchewka to moi bohaterowie, 
Zakręcą kulinarnymi doznaniami w niejednej głowie !




Składniki: mięso mielone z łopatki, polecam kupować kawałek mięsa i samodzielnie je zmielić, puszka pomidorów, 2 ząbki czosnku, pół cebuli, bazylia, sól, pieprz,1 marchewka, 2 łyżki koncentratu pomidorowego.

Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek. Następnie smażymy mięso. Dodajemy marchewkę startą na tarce o grubych oczkach. Całość zalewamy pomidorami z puszki. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami, szczyptą cukru. Gdy sos zgęstnieje, dodajemy koncentrat.



Będzie mi bardzo przyjemnie, gdy po przeczytaniu mojego przepisu zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza :)


10 komentarzy:

  1. Robie sos w bardzo podobny sposob, tylko raczej z makaronem spagetti.
    Z innym tak jakos dziko :)
    Pozdr

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie z kolei Spaghetti bez makaronu Spaghetti to bardzo częsty przypadek :)

      Usuń
    2. ale spaghetti to rodzaj makaronu, a nie sosu

      Usuń
  2. Pyszny makaronik. Świetny pomysł na obiadek :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne aż do czeroności, jak ten sosik :)

    OdpowiedzUsuń
  4. marchewkę wcisnęłabym do każdego dania ;) musiało być mega pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. oooooo pierwsze słyszę o marchewce :D dzięki!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...