niedziela, 28 lutego 2016

Ratatouille - czyli pomysł na francuskie leczo

Ratatouille - w Polsce określany jako ratatuj - to danie bezmięsne, którego podstawę stanowią głównie cukinia, bakłażany, papryka i pomidory. Podany na ciepło jako samodzielne danie lub w towarzystwie mięsa, stanowi idealny pomysł na warzywne cudo. Połączenie smaków, ale i kolorów tworzy kulinarną kompozycję, do której za każdym razem wracam z uśmiechem. 


Składniki:
1 cukinia, 1/2 bakłażana, 1/2 papryki czerwonej, żółtej i zielonej, 1 puszka krojonych pomidorów, 1 czerwona cebula, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, 1 łyżeczka przyprawy do leczo, pół szklanki bulionu warzywnego.

Przygotowanie:
Cebulę z czosnkiem drobno siekamy i smażymy na patelni bądź w garnku o grubym dnie. 
Cukinię i bakłażana kroimy w kostkę, paprykę w paski. Dodajemy do garnka w następującej kolejności. Bakłażan - cukinia - papryka w odstępach kilkuminutowych. Na koniec wlewamy bulion.Smażymy około 20 minut.

Gdy warzywa będą miękkie, dodajmy pomidory i całość dusimy kolejne 20 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do leczo. 

Podajemy z ryżem lub z grzankami. 


A Ty z czym lubisz najbardziej? :)

2 komentarze:

  1. Ratatouille to jedno z naszych ulubionych dań i jemy je bardzo często kiedy mamy cukinii na ogródku pod dostatkiem :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...