Pobudzi z pewnością wszystkie zmysły i smaki.
Ryba mnóstwo zalet może nam zaproponować,
Wzmacnia serce, koi nerwy, pomoże także naszą linią się zaopiekować.
Szpinak z kolei bogaty w witaminy i składniki mineralne,
Spowoduje, że powstanie nam danie niebanalne.
Moją dzisiejszą propozycję stanowi pstrąg ze szpinakiem, zapiekany w cieście francuskim z prażonymi migdałami, podawany z ryżem i pomidorkami.
Wystarczy kupić:
filet z pstrąga - 1 płat,
ciasto francuskie
szpinak
pomidorki koktajlowe
ryż
przyprawy
cytrynę
1 jajko
migdały w płatkach
Przygotowanie:
1. Najpierw przygotowujemy szpinak. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy szpinak. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, ziołami. pozostawiamy do wystygnięcia.
2. Ryba -> w przypadku wyczuwalnych ości, usuwamy je pęsetą. Następnie solimy, pieprzymy. Skrapiamy sokiem z cytryny.
3. Rozwijamy ciasto, dzielimy na pół i delikatnie solimy. Układamy na nim rybę, następnie szpinak. Przykrywamy drugą częścią ciasta. Końce przygniatamy widelcem.
Ciasto zlepiamy widelcem w ten sposób, aby utworzyć widoczne znaczki. |
4. Ciasto smarujemy jajkiem, posypujemy uprażonymi migdałami.
Na patyczki do szaszłyków nabijamy pomidorki. Wykładamy na blaszkę. |
5. Pieczemy w piekarniku 30 minut w temperaturze 180 stopni.
6. W tym czasie gotujemy ryż.
7. Po upieczeniu, ciasto z rybą kroimy w plastry. Wykładamy na talerz, dodajemy pomidorki i ryż. I gotowe :)
Pysznie smakuje. |
Danie jest pełne składników odżywczych. |
SPRÓBUJ I TY !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz