wtorek, 23 września 2014

Uśpiony pstrąg we francuskiej kołderce

Dzisiaj mam dla Was przepis nie byle jaki,

Pobudzi z pewnością wszystkie zmysły i smaki.

Ryba mnóstwo zalet może nam zaproponować,

Wzmacnia serce, koi nerwy, pomoże także naszą linią się zaopiekować.

Szpinak z kolei bogaty w witaminy i składniki mineralne,

Spowoduje, że powstanie nam danie niebanalne. 



Moją dzisiejszą propozycję stanowi pstrąg ze szpinakiem, zapiekany w cieście francuskim z prażonymi migdałami, podawany z ryżem i pomidorkami.

Wystarczy kupić:

filet z pstrąga - 1 płat,
ciasto francuskie
szpinak
pomidorki koktajlowe
ryż
przyprawy
cytrynę
1 jajko
migdały w płatkach

Przygotowanie:

1. Najpierw przygotowujemy szpinak. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy szpinak. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, ziołami. pozostawiamy do wystygnięcia.

2. Ryba -> w przypadku wyczuwalnych ości, usuwamy je pęsetą. Następnie solimy, pieprzymy. Skrapiamy sokiem z cytryny.

3. Rozwijamy ciasto, dzielimy na pół i delikatnie solimy. Układamy na nim rybę, następnie szpinak. Przykrywamy drugą częścią ciasta. Końce przygniatamy widelcem.

Ciasto zlepiamy widelcem w ten sposób, aby utworzyć widoczne znaczki.




4. Ciasto smarujemy jajkiem, posypujemy uprażonymi migdałami.

Na patyczki do szaszłyków nabijamy pomidorki. Wykładamy na blaszkę.


5. Pieczemy w piekarniku 30 minut w temperaturze 180 stopni. 

6. W tym czasie gotujemy ryż.

7. Po upieczeniu, ciasto z rybą kroimy w plastry. Wykładamy na talerz, dodajemy pomidorki i ryż. I gotowe :)

Pysznie smakuje.

Danie jest pełne składników odżywczych.
Zadowoli każde podniebienie.



SPRÓBUJ I TY !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...