Do wypróbowania tego przepisu skłonił mnie przepis Ani Starmach z książki "Pyszne 25". Aczkolwiek to, co zaprezentuje nie jest wiernym odwzorowaniem jej przepisu. Zainspirował mnie jedynie do zmodyfikowania go według mojego pomysłu i mojego smaku.
We wzorcowym przepisie nie ma kurczaka, ani suszonych pomidorów. Natomiast zdecydowałam wykorzystać pomysł z ciastem francuskim. Przepis i tak jest dosyć czasochłonny ze względu na potrzebę obróbki każdego składnika, dlatego też gotowe ciasto jest dużym plusem w tym przypadku.
Składniki:
cukinia
bakłażan
suszone pomidory
duża pierś z kurczaka,
ciasto francuskie
100 ml śmietanki 30%
2 jajka
50 gram żółtego sera
pół kostki rosołowej z kurczaka
przyprawy
oliwa
Przygotowanie:
1. Cukinię i bakłażana dokładnie myjemy i kroimy w plastry. Każdy plaster doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, lekko skrapiamy oliwą i smażymy na patelni, kilka minut po każdej ze stron.
2. Pierś z kurczaka lekko rozbijamy ręką, w miseczce rozdrabniamy pół kostki rosołowej i zalewamy 2 łyżkami oliwy. Taką marynatą nacieramy pierś i smażymy na patelni w całości, po ok. 3 minuty z każdej strony, powtarzając ten proces dwukrotnie. Następnie po ostygnięciu kroimy w plastry.
3. Śmietankę wymieszaj dokładnie z jajkami, startym żółtym serem, solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Masa musi być dobrze doprawiona.
4. Na formę do tarty wykładamy ciasto francuskie prosto z lodówki.
5. Na cieście układamy po kolei plaster cukinii, bakłażana, piersi z kurczaka, suszonego pomidora. Proces powtarzamy do wykończenia składników. Polecam układać je po okręgu.
6. Całość zalać masą śmietanowo jajeczną.
7. Piec w temp. 190 stopni przez pierwsze 20 minut, następnie zwiększyć temperaturę do 200 stopni i zapiekać jeszcze 10 minut.
Do picia mogę polecić delikatnego alkoholowego drinka, który bardzo lubię.
Wino białe półsłodkie + sprite.
Proporcje 50/50 :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz