sobota, 29 listopada 2014

Pierś w szynce prosciutto z faszerowaną papryką

Sposób na kurczaka mam dla was najpiękniejszy,
Co sprawi, że na twarzy pojawi się uśmiech największy.
Pierś delikatnie we włoską szynkę owiniemy,
Jako dodatek paprykę kuskusem nafaszerujemy. 


 Mój przepis zakłada porcję dla dwóch osób.

PO PIERWSZE - ZAKUPY:
2 piersi z kurczaka
6 plastrów szynki prosciutto 
połowa cytryny
zioła prowansalskie
sól pieprz

3 papryki
pół szklanki kuskus
pół szklanki kukurydzy
1 pomidor
1/3 sera feta
garść czarnych oliwek
natka pietruszki
sól. pieprz

100 ml przecieru pomidorowego
1 łyżka masła
ząbek czosnku
pieprz cayenne
sól
pieprz
cukier

PO DRUGIE - PRZYGOTOWANIE:
Piersi kroimy w grube plastry, tak by powstały trzy kawałki z jednej piersi. Nacieramy solą, pieprzem, ziołami. Każdy kawałek zawijamy w szynkę i skrapiamy cytryną. Wkładamy do lodówki.


W tym czasie przygotujemy farsz do nadziewania papryki.
Przepis na Faszerowane papryki podpatrzyłam w książce "Pyszne 25" Ani Starmach. 
Kuskus przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstawiamy na pięć minut. Następnie solimy i pieprzymy. Dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora, ser feta, kukurydzę, oliwki i posiekaną pietruszkę. Mieszamy. Polecam spróbować farsz i doprawić jeszcze wedle uznania. 


Od papryki odcinamy górną część. Wydrążamy środek i faszerujemy kuskusem.


Papryki jak i mięso, które wyjmujemy z lodówki układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. na 20 minut.

Gdy danie mamy w piekarniku, możemy przygotować sos pomidorowy. Przecież wlewamy do garnka i podgrzewamy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, odrobinę cukru. Gdy sos zgęstnieje dodajemy pieprz cayenne oraz masło. 

Gdy danie będzie gotowe, na talerzu układamy sałatę, a na niej faszerowaną paprykę. Następnie łyżką nakładamy trzy porcje sosu, a przy każdej z nich kładziemy kawałek piersi.

EFEKT PREZENTUJE SIĘ TAK...


 ... SMACZNEGO !



2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...