sobota, 4 kwietnia 2015

Babeczki kruche na wielkanocny stół

Święta spędzam w domu rodzinnym. Przygotowań mnóstwo, ale znalazłam chwilę by podzielić się przepisem na kruche babeczki. Są one piękną ozdobą świątecznego stołu. Razem z siostrami stanęłyśmy na wysokości zadania i możemy pochwalić się, że mamy ponad 70 sztuk :) Jestem przekonana, że znikną w mig !




Babeczki przygotowałyśmy z tradycyjnego ciasta kruchego. 
Przepis (70 sztuk babeczek):
3 szklanki mąki, 1 margaryna, 3 żółtka, 2 łyżki śmietany,pół szklanki cukru. 
Wykonanie: 
Ciasto szybko zagnieść. Odstawić na godzinę do lodówki. Rozwałkować cienkie placki. Szklanką wykrawać okręgi i układać w foremkach na babeczki, nasmarowanych wcześniej masłem. Piec w temp. 180 st. przez 15 minut.   
Część nadziana jest nutellą, dżemem z czarnej porzeczki i musem z banana. Dekorowane są owocami, startą czekoladą i groszkami. 





SMACZNEGO :)

7 komentarzy:

  1. Piękna dekoracja stołu a potem uczta dla podniebienia:)
    Pięknych i szczęśliwych Świąt:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Urocze babeczki :) Tyle się człowiek namęczy a raz dwa i znikną ze stołu :D
    Życzymy słodkich i przepysznych świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie wierzę, że z tak małej ilości składników, powstało 70 sztuk! ;D Super sprawa - dlatego kocham domowe wypieki.
    Wyglądają mega apetycznie.
    Zapraszam do siebie na bloga www.ziarnista.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciasto wałkowałyśmy bardzo cieniutkie :) stąd ta ilość :)

      Usuń
  4. Aniu ale wspaniałe te babeczki :-) ślicznie wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zakochałam się w tych babeczkach, są przesłodkie :)
    Pozdrawiam,
    http://fit-healthylife.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...