Kruche ciasto, czerwień skąpanych w słońcu sezonowych owoców, delikatny kremowy i rozpływający się w ustach budyń, na górze słodka, lekko chrupiąca, owiankowo kokosowa skorupka... To nie jest kolejna opowieść o moich przygodach kulinarnych... to przepis na ciasto, które pokochasz ! Łamiące się smaki, nachodzące na siebie faktury, gwarantują prawdziwe kulinarne doznanie. Jest krucho, mięciutko i delikatnie, miejscami ostro i chrupiąco... Tak jak lubię najbardziej :)
SKŁADNIKI
CIASTO
2 szklanki mąki, 0,5 margaryny, 3 żółtka, 0,5 szklanki cukru, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, skóra otarta z polowy cytryny.
OWOCE
0,5 kg czereśni, 250 gram malin
OWOCE
0,5 kg czereśni, 250 gram malin
BUDYŃ
1 budyń śmietankowy z biała czekoladą (Delecta), 400 ml mleka, 3 łyżki cukru
KRUSZONKA
2 łyżki masła, 2 łyżki miodu, 0,5 szklanki płatków owsianych, 2 łyżki wiórków kokosowych
PRZYGOTOWANIE
Ciasto
zagniatamy. Najpierw mąkę z proszkiem i margaryną, następnie
dodajemy żółtka, cukier i skórkę z cytryny. Wkładamy do
zamrażalnika na pół godziny. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika. Rozwałkowujemy (tym razem
użyłam okrągłej formy o śr. 21 cm). Kawałek ciasta zostawiamy do kruszonki. Ciasto wykładamy do formy, nakłuwamy widelcem i podpiekamy10 minut w temp. 180 st.
W tym czasie przygotowujemy kruszonkę owsiankowo - kokosową. Na patelni rozgrzewamy masło z miodem. Wrzucamy 0,5 szklanki płatków owsianych i 2 łyżki wiórków kokosowych. Mieszamy do połączenia składników.
Po 10 minutach ciasto wyjmujemy.
Wykładamy wydrylowane czereśnie i maliny (żeby nie puściły soku, wcześniej posypujemy łyżeczką mąki).
Na owoce wylewamy przygotowany budyń (zrobiony z 400 ml mleka).
Na budyń wykładamy mieszankę owsiankowo - kokosową, a na nią ścieramy na tarce o grubych oczkach kawałek ciasta kruchego, które odłożyliśmy na kruszonkę.
Pieczemy w piekarniku kolejne 30 minut w tej samej temp. 180 stopni. Ja korzystam w funkcji pieczenia góra - dół.
W tym czasie przygotowujemy kruszonkę owsiankowo - kokosową. Na patelni rozgrzewamy masło z miodem. Wrzucamy 0,5 szklanki płatków owsianych i 2 łyżki wiórków kokosowych. Mieszamy do połączenia składników.
Po 10 minutach ciasto wyjmujemy.
Wykładamy wydrylowane czereśnie i maliny (żeby nie puściły soku, wcześniej posypujemy łyżeczką mąki).
Na owoce wylewamy przygotowany budyń (zrobiony z 400 ml mleka).
Na budyń wykładamy mieszankę owsiankowo - kokosową, a na nią ścieramy na tarce o grubych oczkach kawałek ciasta kruchego, które odłożyliśmy na kruszonkę.
Pieczemy w piekarniku kolejne 30 minut w tej samej temp. 180 stopni. Ja korzystam w funkcji pieczenia góra - dół.
Kilka słów od autora :)
Do ciasta możemy dodać ulubione sezonowe owoce, bądź też po sezonie możemy skorzystać z owoców mrożonych.
Do kruszonki owsiankowej możecie dodać też np. płatki migdałów.
Ciasto należy wstawić do lodówki. Najlepiej smakuje schłodzone :)
Teraz pozostaje wypróbować przepis !
Polecam !
Ania
Takie ciasta to uwielbiam, owoce i zdrowa kruszonka, wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńkruszonka to naprawdę najpyszniejszy element :)
UsuńWitam. Jestem fanem kruszonki. Bardzo szczegółowe i przydatne opisy dań, jak również szczegółowe informację na temat przyrządzania. Polecam obserwować ten blog. Zapraszam również do siebie. http://wszystkooairsoft.blogspot.com/ Tematyka nie jest kulinarna, ale komuś może przypadnie do gustu. Jak tak proszę obserwować i komentować. ;)
OdpowiedzUsuńO zakochałybyśmy się w tym cieście na 100% :D Z każdym owocem na pewno smakuje przepysznie :)
OdpowiedzUsuńChcę powitać Cię serdecznie,
OdpowiedzUsuńto Twój blog, więc będę zachowywać się grzecznie.
Proszę tylko o publikację,
by przeczytał to każdy – czy siedzi w pracy czy ma wakacje.
Mała Nikola – o oczkach cudownych,
by być zdrową, potrzebuje kuracji kosztownych.
I Ty możesz pomóc wrócić jej do zdrówka,
wystarczy gest mały jak mrówka!
Batonika, czekoladkę,
może pączka, oranżadkę,
zamiast zjadać, konsumować,
złotóweczkę możesz podarować.
Kliknij tutaj: http://www.siepomaga.pl/r/zrezygnujzbatonikadlanikoli
i do dzieła, niech Twa dobroć się rozścieła!
Mmm, musiało smakować bajecznie :) No i te kolory! Aż chce się jeść :)
OdpowiedzUsuńkolory lata :)
Usuń