piątek, 24 lipca 2015

Ciasto kruche z czereśniami i malinami pod owsiankowo kokosową kruszonką

Kruche ciasto, czerwień skąpanych w słońcu sezonowych owoców, delikatny kremowy i rozpływający się w ustach budyń, na górze słodka, lekko chrupiąca, owiankowo kokosowa skorupka... To nie jest kolejna opowieść o moich przygodach kulinarnych... to przepis na ciasto, które pokochasz ! Łamiące się smaki, nachodzące na siebie faktury, gwarantują prawdziwe kulinarne doznanie. Jest krucho, mięciutko i delikatnie, miejscami ostro i chrupiąco... Tak jak lubię najbardziej  :)


SKŁADNIKI
CIASTO 
2 szklanki mąki, 0,5 margaryny, 3 żółtka, 0,5 szklanki cukru, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, skóra otarta z polowy cytryny.

OWOCE 
0,5 kg czereśni, 250 gram malin

BUDYŃ
1 budyń śmietankowy z biała czekoladą (Delecta), 400 ml mleka, 3 łyżki cukru

KRUSZONKA
2 łyżki masła, 2 łyżki miodu, 0,5 szklanki płatków owsianych, 2 łyżki wiórków kokosowych

PRZYGOTOWANIE
Ciasto zagniatamy. Najpierw mąkę z proszkiem i margaryną, następnie dodajemy żółtka, cukier i skórkę z cytryny. Wkładamy do zamrażalnika na pół godziny. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika. Rozwałkowujemy (tym razem użyłam okrągłej formy o śr. 21 cm). Kawałek ciasta zostawiamy do kruszonki. Ciasto wykładamy do formy, nakłuwamy widelcem i podpiekamy10 minut w temp. 180 st.

W tym czasie przygotowujemy kruszonkę owsiankowo - kokosową. Na patelni rozgrzewamy masło z miodem. Wrzucamy 0,5 szklanki płatków owsianych i 2 łyżki wiórków kokosowych. Mieszamy do połączenia składników.

Po 10 minutach ciasto wyjmujemy.
Wykładamy wydrylowane czereśnie i maliny (żeby nie puściły soku, wcześniej posypujemy łyżeczką mąki).
Na owoce wylewamy przygotowany budyń (zrobiony z 400 ml mleka).
Na budyń wykładamy mieszankę owsiankowo - kokosową, a na nią ścieramy na tarce o grubych oczkach kawałek ciasta kruchego, które odłożyliśmy na kruszonkę.

Pieczemy w piekarniku kolejne 30 minut w tej samej temp. 180 stopni. Ja korzystam w funkcji pieczenia góra - dół.


Kilka słów od autora :)
Do ciasta możemy dodać ulubione sezonowe owoce, bądź też po sezonie możemy skorzystać z owoców mrożonych.
Do kruszonki owsiankowej możecie dodać też np. płatki migdałów.
Ciasto należy wstawić do lodówki. Najlepiej smakuje schłodzone :)

Teraz pozostaje wypróbować przepis !
Polecam ! 
Ania

W wiśniowym sadzie 2015

7 komentarzy:

  1. Takie ciasta to uwielbiam, owoce i zdrowa kruszonka, wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam. Jestem fanem kruszonki. Bardzo szczegółowe i przydatne opisy dań, jak również szczegółowe informację na temat przyrządzania. Polecam obserwować ten blog. Zapraszam również do siebie. http://wszystkooairsoft.blogspot.com/ Tematyka nie jest kulinarna, ale komuś może przypadnie do gustu. Jak tak proszę obserwować i komentować. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. O zakochałybyśmy się w tym cieście na 100% :D Z każdym owocem na pewno smakuje przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chcę powitać Cię serdecznie,
    to Twój blog, więc będę zachowywać się grzecznie.
    Proszę tylko o publikację,
    by przeczytał to każdy – czy siedzi w pracy czy ma wakacje.

    Mała Nikola – o oczkach cudownych,
    by być zdrową, potrzebuje kuracji kosztownych.

    I Ty możesz pomóc wrócić jej do zdrówka,
    wystarczy gest mały jak mrówka!

    Batonika, czekoladkę,
    może pączka, oranżadkę,
    zamiast zjadać, konsumować,
    złotóweczkę możesz podarować.

    Kliknij tutaj: http://www.siepomaga.pl/r/zrezygnujzbatonikadlanikoli
    i do dzieła, niech Twa dobroć się rozścieła!


    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm, musiało smakować bajecznie :) No i te kolory! Aż chce się jeść :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...