poniedziałek, 12 października 2015

Brokułowa zupa krem z pestami dyni i grzankami

Choć rzadko jem zupy, ta należy do jednych z ulubionych. Kremowa w konsystencji, wyrazista w smaku, a w dodatku pożywna. Przepis prosty, a efekt można osiągnąć piękny nie tylko dla podniebienia, ale także dla oka. Jeśli są wśród Was fani "brokułowej" z popularnej restauracji Manekin, ten przepis oddaje jej charakter i smak ! Zdecydowanie :)  



Składniki:
udko z kurczaka
2 marchewki
1 pietruszka
1/4 pora
1/4 selera
2 małe ziemniaki
1 brokuł
150 gram jogurtu naturalnego

Z mięsa i warzyw (oprócz brokuła), gotujemy wywar jak na rosół. Wody nalewany tylko tyle, aby pokryć wszystkie składniki. Przyprawiamy solą, pieprzem. Możemy dodać kostkę rosołową. Po około godzinie, gdy mięso i warzywa będą miękkie, wyjmujemy kurczaka i dodajemy umytego  i podzielonego na części brokuła. Razem gotujemy ok 10 - 15 minut. Mięso w udka kroimy i dodajemy do zupy. Wszystko miksujemy blenderem na jednolitą masę. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami i dodajemy jogurt i ponownie miksujemy. 

Podajemy z uprażonymi pestkami dyni i słonecznika, kleksami jogurtu oraz grzankami. 



SMACZNEGO :)
 

3 komentarze:

  1. Szczególnie ta posypka do nas przemawia :) Musi super uzupełniać całość :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda obłędnie, aż chce się włożyć łyżkę w ekran :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...