Risotto to danie, które zdecydowanie trafia w moje gusta smakowe z jednej prostej przyczyny... Uwielbiam ryż pod każdą postacią :) A ten, duszony na winie i bulionie, z aromatycznymi dodatkami zadowoli każde podniebienie :) Przepis na risotto z groszkiem i miętą stanowi bardzo prostą podstawę. Minimum składników pozwoli jednak cieszyć się smakiem i aromatem pysznego dania.
Składniki:
100 gram ryżu arborio
bulion np. rosołowy
1/3 szklanki wina
pół cebuli
pół szklanki zielonego groszku
garść mięty
łyżka masła
parmezan
Przygotowanie:
1./ Na odrobinie oliwy, smażymy pokrojoną cebulę. Gdy się zeszkli, wrzucamy surowy ryż i czekamy do momentu aż zmieni kolor na lekko przezroczysty.
2./ Następnie dodajemy wino i czekamy aż odparuje. Przystępujemy do "pojenia" ryżu bulionem. Wlewamy po jednej chochli i czekamy aż ryż całkowicie wchłonie płyn. Tak postępujemy do momentu aż ryż będzie al dente.
3./ Gdy ryż jest gotowy dodajemy groszek i posiekaną miętę. Całość mieszamy i dodajemy masło.
4./ Na koniec wsypujemy dużą ilość parmezanu. Można doprawić do smaku - sól, pieprz. Ale z tym trzeba uważać, bulion jest już mocno aromatyczny.
5./ Risotto wykładamy na talerze i posypujemy parmezanem.
Risotto jest dosyć pracochłonnym daniem, ale z pewnością czasami warto poświęcić chwilę dłużej w kuchni, by stworzyć pyszne danie :)
Pozdrawiam,
Ania
Też uwielbiamy ryż i jemy go zdecydowanie za mało i za rzadko :P Pod taką postacią chciałybyśmy mieć go dzisiaj na obiad :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam risotto :) <3
OdpowiedzUsuńdanie wygląda pięknie mniam :)
OdpowiedzUsuńZ miętą musi mieć bardzo ciekawy smak, a wygląda pysznie :) Ja ostatnio miałam okazję zrobić risotto z borowikami :)
OdpowiedzUsuńale pyszne risotto, chetnie zrobię takie na obiad :)
OdpowiedzUsuń