poniedziałek, 10 sierpnia 2015

Risotto z zielonym groszkiem i miętą

Risotto to danie, które zdecydowanie trafia w moje gusta smakowe z jednej prostej przyczyny... Uwielbiam ryż pod każdą postacią :) A ten, duszony na winie i bulionie, z aromatycznymi dodatkami zadowoli każde podniebienie :) Przepis na risotto z groszkiem i miętą stanowi bardzo prostą podstawę. Minimum składników pozwoli jednak cieszyć się smakiem i aromatem pysznego dania. 


Składniki:
100 gram ryżu arborio
bulion np. rosołowy
1/3 szklanki wina
pół cebuli
pół szklanki zielonego groszku
garść mięty
łyżka masła
parmezan

Przygotowanie:
1./ Na odrobinie oliwy, smażymy pokrojoną cebulę. Gdy się zeszkli, wrzucamy surowy ryż i czekamy do momentu aż zmieni kolor na lekko przezroczysty. 
2./ Następnie dodajemy wino i czekamy aż odparuje. Przystępujemy do "pojenia" ryżu bulionem. Wlewamy po jednej chochli i czekamy aż ryż całkowicie wchłonie płyn. Tak postępujemy do momentu aż ryż będzie al dente. 
3./ Gdy ryż jest gotowy dodajemy groszek i posiekaną miętę. Całość mieszamy i dodajemy masło. 
4./ Na koniec wsypujemy dużą ilość parmezanu. Można doprawić do smaku - sól, pieprz. Ale z tym trzeba uważać, bulion jest już mocno aromatyczny. 
5./ Risotto wykładamy na talerze i posypujemy parmezanem. 



Risotto jest dosyć pracochłonnym daniem, ale z pewnością czasami warto poświęcić chwilę dłużej w kuchni, by stworzyć pyszne danie :)

Pozdrawiam,
Ania

5 komentarzy:

  1. Też uwielbiamy ryż i jemy go zdecydowanie za mało i za rzadko :P Pod taką postacią chciałybyśmy mieć go dzisiaj na obiad :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Z miętą musi mieć bardzo ciekawy smak, a wygląda pysznie :) Ja ostatnio miałam okazję zrobić risotto z borowikami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale pyszne risotto, chetnie zrobię takie na obiad :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...