Moja propozycja na szybkie i sycące śniadanie lub kolację.
OMLET NA SŁODKO
Na 1 omleta przygotuj:
1. 2 jajka,
2. 2 łyżki mąki,
3. 2 łyżeczki cukru waniliowego,
4. szczypta proszku do pieczenia,
5. 2 łyżki migdałów w płatkach.
Sposób przyrządzenia jest równie prosty:
1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na puszystą pianę.
2. Dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy.
3. Dodajemy 2 łyżki przesianej mąki z proszkiem i cukrem.
4. Całość dokładnie mieszamy i wylewamy na patelnie rozgrzaną odrobiną oliwy.
5. Smażymy na wolnym ogniu kilka minut. Następnie wierzch posypujemy migdałami i odwracamy omleta na drugą stronę. Po ok. 2 minutach wykładamy omlet na talerz, migdałami do góry.
Całość posmarowałam dżemem wiśniowym i odrobiną bitej śmietany.
Omlet można podać również z innymi dodatkami: kremem orzechowym, miodem, owocami.
W zachowaniu puszystości omleta należy kierować się jedną prostą zasadą - ile jajek, tyle łyżek mąki. Nie mniej, nie więcej.
SMACZNEGO ; - )
Wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuń