poniedziałek, 15 września 2014

Omlet z migdałami

Moja propozycja na szybkie i sycące śniadanie lub kolację.

OMLET NA SŁODKO


Na 1 omleta przygotuj:
1. 2 jajka,
2. 2 łyżki mąki,
3. 2 łyżeczki cukru waniliowego,
4. szczypta proszku do pieczenia,
5. 2 łyżki migdałów w płatkach.

Sposób przyrządzenia jest równie prosty:
1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na puszystą pianę.
2. Dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy. 
3. Dodajemy 2 łyżki przesianej mąki z proszkiem i cukrem. 
4. Całość dokładnie mieszamy i wylewamy na patelnie rozgrzaną odrobiną oliwy.
5. Smażymy na wolnym ogniu kilka minut. Następnie wierzch posypujemy migdałami i odwracamy omleta na drugą stronę. Po ok. 2 minutach wykładamy omlet na talerz, migdałami do góry.




Całość posmarowałam dżemem wiśniowym i odrobiną bitej  śmietany.

Omlet można podać również z innymi dodatkami: kremem orzechowym, miodem, owocami.

W zachowaniu puszystości omleta należy kierować się jedną prostą zasadą - ile jajek, tyle łyżek mąki. Nie mniej, nie więcej. 

SMACZNEGO ; - )



1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...