środa, 29 października 2014

Bakłażan czerwienią faszerowany

Faszerowany bakłażan to szybki i prosty pomysł na kolację, czy też pożywny obiad z dodatkiem ryżu bądź kaszy. Wariacji na temat bakłażana możemy znaleźć mnóstwo, natomiast ja postawiłam na farsz w postaci mięsa mielonego w sosie pomidorowym z suszonymi pomidorami. 


Pomysł na to danie powstał gdy w lodówce pozostał mi sos z poprzedniego spaghetti. Dlatego moja praca przy przygotowaniu tego dania była bardzo mała. Jednak postaram się przybliżyć Ci krok, po kroku sposób przygotowania. 

Farsz: mięso mielone, pasta pomidorowa 200 ml, 2 ząbki czosnku, pół cebuli, pół szklanki różowego wina, bazylia, sól, pieprz, kilka suszonych pomidorów.

Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek. Następnie smażymy mięso. Gdy jest podsmażone zalewamy winem. Dusimy. Następnie wlewamy pastę pomidorową. Wrzucamy pomidory suszone pokrojone w paseczki i doprawiamy.

Bakłażan: Warzywo dokładnie myjemy, suszymy i kroimy na pół. Za pomocą łyżki wycinamy środek. Żeby bakłażan podczas pieczenia stał się odpowiedni miękki ja zawsze wycinam dużą ilość ze środka bakłażana, by zostawić ścianki możliwie najbardziej cienkie. Bakłażana faszerujemy i układamy w naczyniu żaroodpornym skropionym oliwą. Pieczemy w temp. 180 st. przez ok. 30 minut, tak by bakłażan był miękki.




Po upieczeniu wykładamy na talerz i gotowe :)



SMACZNEGO !

1 komentarz:

  1. Ciekawy przepis z uzyciem skladnikow, ktore bardzo lubie: baklazan, wino, smak pomidorkow ...
    Wyprobuje.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...