wtorek, 4 listopada 2014

Szarlotka z migdałami

Jestem przekonana, że opisywać tego ciasta nie muszę. Szarlotka - i wszystko jasne ! Każdy zna, każdy lubi. A wariacji na tej temat możemy odnaleźć mnóstwo.



Wystarczy przygotować ciasto kruche. Ja korzystam z uniwersalnego i niezawodnego przepisu mojej mamy.
CIASTO 
1,5 szklanki mąki
0,5 margaryny
4 żółtka
0,25 szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto zagniatamy. Najpierw mąkę z proszkiem i margaryną, następnie dodajemy żółtka i cukier. Ciasto dzielimy na 2części. 70 % wykładamy na blaszkę ( u mnie kwadratowa) wcześniej pokrytą papierem do pieczenia. Pozostałe 30 % wkładamy do zamrażalnika.
JABŁKA
Obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie wyciskamy sok. Dodajemy odrobinę cukru, cynamon i żurawinę. 

PRZYGOTOWANIE
Na ciasto wykładamy jabłka. Posypujemy płatkami migdałowymi, następnie wyciągamy pozostałą część ciasta z zamrażalnika i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Ciasto pieczemy 40 minut w temp. 180 st. 
I GOTOWE !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...