Jestem przekonana, że opisywać tego ciasta nie muszę. Szarlotka - i wszystko jasne ! Każdy zna, każdy lubi. A wariacji na tej temat możemy odnaleźć mnóstwo.
Wystarczy przygotować ciasto kruche. Ja korzystam z uniwersalnego i niezawodnego przepisu mojej mamy.
CIASTO
1,5 szklanki mąki
0,5 margaryny
4 żółtka
0,25 szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto zagniatamy. Najpierw mąkę z proszkiem i margaryną, następnie
dodajemy żółtka i cukier. Ciasto dzielimy na 2części. 70 % wykładamy na
blaszkę ( u mnie kwadratowa) wcześniej
pokrytą papierem do pieczenia. Pozostałe 30 % wkładamy do
zamrażalnika.
JABŁKA
Obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie wyciskamy sok. Dodajemy odrobinę cukru, cynamon i żurawinę.
PRZYGOTOWANIE
Na ciasto wykładamy jabłka. Posypujemy płatkami migdałowymi, następnie wyciągamy pozostałą część ciasta z zamrażalnika i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Ciasto pieczemy 40 minut w temp. 180 st.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz