niedziela, 26 października 2014

Kurczak trochę słodki - trochę kwaśny

Do tego dania przymierzałam się dość długo...nie miałam sprawdzonego przepisu, godnego polecenia. Dlatego postanowiłam wypróbować jeden z wielu przepisów znaleziony na innym blogu kulinarnym - www.olgasmile.com.

Efekt...?


...ale zacznijmy od początku...

Składniki do przygotowania sosu słodko kwaśnego:
pół marchewki
pół papryki czerwonej,
pół szklanki kukurydzy,
4 plastry ananasa z puszki,
pół cebuli,
200 ml sosu pomidorowego,
1/3 szklanki wody,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
pierś z kurczaka,
cukier, sól, pieprz.

Przygotowanie:
1. Na patelni rozgrzewam 2 łyżeczki cukru. Następnie dodaję pół szklanki soku z ananasa i sos pomidorowy.
2. Marchewkę kroimy w słupki, paprykę w paseczki, cebulę w piórka. Dodajemy do sosu. Gotujemy kilka minut.
3. Ananasa kroimy w kostkę, dodajemy wraz z kukurydzą do sosu.
4. Pierś kroimy w kostkę smażymy na oddzielnej patelni i dodajemy do sosu.
5. Wszystko solimy i pieprzymy.
6. W wodzie rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i zagęszczamy sos. 
7. Wszystko mieszamy i smażymy kilka minut.
8. Podajemy z ryżem. 




SMACZNEGO !

2 komentarze:

  1. Co to znaczy: sosu pomidorowego? kupny czy domowy? jak go przygotować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może to być przecier pomidorowy, sprzedawany w kartonikowych opakowaniach, bądź pomidory z puszki krojone :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...