Kurczak to moje ulubione mięso, dlatego
tak często gości w mojej kuchni. Dziś proponuję faszerowaną pierś z
niebanalną sałatką ryżową. Połączenie trzech elementów składowych dania,
zapewnia znakomite doznania smakowe.
Jeśli chodzi o sam przepis, jego przygotowanie składa się, jak wcześniej wspomniałam, z trzech etapów. Mięso - warzywa - ryż.
Zacznijmy od końca.
1. Torebkę ryżu gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu dodajemy pokrojonego w kostkę ogórka i dużo posiekanego koperku. Wszystko mieszamy z 2 łyżkami śmietanki 12 % i 1 łyżką majonezu.
2. Do sałatki warzywnej przygotowujemy garść roszponki, czarne oliwki, kilka pomidorów koktajlowych i ziarna słonecznika.
3. Pierś myjemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Nacinamy nożem w środku, by stworzyć kieszonkę. Wkładamy tam suszone pomidory. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażamy kurczaka z obu stron po 2 minuty. Następnie na patelnię wrzucamy 1/3 kostki rosołowej i zalewamy odrobiną wody. W takiej zalewie smażymy kurczaka. po ok 6-7 minut z każdej strony.
4. Na koniec wystarczy pokroić kurczaka w plastry, ułożyć na środku talerza. Po jednej stronie kurczaka wykładamy sałatkę z ryżu. Po drugiej warzywa, które skrapiamy oliwą z oliwę.
SMACZNEGO :)
Wygląda znakomicie i pewnie tak też smakuje!
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńPrzy najbliższej okazji ugotujemy taki obiadek razem :)
OdpowiedzUsuń