poniedziałek, 13 października 2014

Naleśniki z karmelizowanymi gruszkami

"Nie lubię poniedziałku!" - Ty też często tak sobie powtarzasz?
Osobiście zamiast narzekania polecam zrobić odrobinę przyjemności sobie i komuś bliskiemu. Taki smak i aromat poprawi humor każdemu.


Od takiej przyjemności dzieli nas zaledwie dwa kroki. Po pierwsze przygotowanie ciasta. Po drugie nadzienia. 

Zacznijmy od usmażenia naleśników.
Szklanka mleka, szklanka wody gazowanej, 1 jajko, cukier waniliowy, odrobina oleju, otarta skórka z 1 cytryny, mąka - w ilości takiej by otrzymać konsystencję rzadkiej śmietany. Wszystko mieszamy mikserem.

Gruszkowe nadzienie:
1. Na patelnię wrzucamy 3 duże łyżki cukru, dodajemy 3 łyżeczki masła oraz wyciśnięty sok z połowy pomarańczy lub cytryny. (Dodanie cytryny powoduje że sos jest intensywnie kwaśny, dlatego polecam tym, którzy nie przepadają za słodkościami).
2. Gdy sos zgęstnieje dorzucamy pokrojone w kostkę gruszki.
1.
2.

Wykończenie:

1. Naleśnik smarujemy serkiem waniliowym.
2. Układamy gruszki  i zwijamy.
3. Nakładamy na talerz, polewamy czekoladą przygotowaną w następujący sposób. W rondelku rozpuszczasz kilka kostej gorzkiej czekolady, zalewasz 2 łyżkami mleka i czekasz do rozpuszczenia. 
4. Dekorujemy bitą śmietaną i gotowe. 

Pyszne naleśniki deserowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...