"Nie lubię poniedziałku!" - Ty też często tak sobie powtarzasz?
Osobiście zamiast narzekania polecam zrobić odrobinę przyjemności sobie i komuś bliskiemu. Taki smak i aromat poprawi humor każdemu.
Od takiej przyjemności dzieli nas zaledwie dwa kroki. Po pierwsze przygotowanie ciasta. Po drugie nadzienia.
Zacznijmy od usmażenia naleśników.
Szklanka mleka, szklanka wody gazowanej, 1 jajko, cukier waniliowy, odrobina oleju, otarta skórka z 1 cytryny, mąka - w ilości takiej by otrzymać konsystencję rzadkiej śmietany. Wszystko mieszamy mikserem.
Gruszkowe nadzienie:
1. Na patelnię wrzucamy 3 duże łyżki cukru, dodajemy 3 łyżeczki masła oraz wyciśnięty sok z połowy pomarańczy lub cytryny. (Dodanie cytryny powoduje że sos jest intensywnie kwaśny, dlatego polecam tym, którzy nie przepadają za słodkościami).
2. Gdy sos zgęstnieje dorzucamy pokrojone w kostkę gruszki.
1. |
2. |
Wykończenie:
1. Naleśnik smarujemy serkiem waniliowym.
2. Układamy gruszki i zwijamy.
3. Nakładamy na talerz, polewamy czekoladą przygotowaną w następujący sposób. W rondelku rozpuszczasz kilka kostej gorzkiej czekolady, zalewasz 2 łyżkami mleka i czekasz do rozpuszczenia.
4. Dekorujemy bitą śmietaną i gotowe.
Pyszne naleśniki deserowe. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz