środa, 15 października 2014

Tuńczyk zapiekany pod beszamelem

 Dziś szybko po pracy, wpadłam do mieszkania z potrzebą ugotowania sobie czegoś pysznego. Podkreślam, że nie miałam zbyt wiele czasu, bo w ciągu godziny musiałam wyjść na kurs. Zajrzałam do lodówki i moją uwagę przykuł tuńczyk w puszcze. Nie mogłam mu się oprzeć.
U mnie w kuchni zawsze znajdzie się makaron, mrożone warzywa na patelnię, mleko. Nie było więc wyjścia innego, niż połączenie wszystkich tych składników w jedną całość. 
I tym magicznym sposobem znalazłam swój  
pomysł na zapiekankę makaronową z warzywami i tuńczykiem w sosie beszamelowym.

A efekt?


W każdym razie zacznijmy od początku.

Potrzebowałam:
połowę makaronu
warzywa na patelnię
tuńczyka w kawałkach w puszce
pół szklanki mleka
łyżkę masła
łyżkę mąki
pół kostki mozzarelli
przyprawy, w tym gałka muszkatołowa

Przepis z serii szybko, łatwo i przyjemnie :)

1. Ugotuj makaron w osolonej wodzie.
2. Usmaż warzywa na patelnię z przyprawami.
3. Odsącz tuńczyka.
4. Przygotuj sos beszamelowy. W garnku rozpuść łyżkę masła, dodaj następnie łyżkę mąki i wymieszaj. Dolej pół szklanki mleka i mieszaj do czasu aż sos zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
5. Przygotuj naczynie żaroodporne.

Po wykonaniu tych czynności postępuj zgodzie z instrukcją na obrazkach. 

W naczyniu wyłóż makaron.

Następnie usmażone warzywa.

Na wierzchu układamy tuńczyka.

Zalewamy sosem beszamelowym.

Wszystko mieszamy i posypujemy kawałkami mozzarelli.

Zapiekamy w piekarniku, w temp. 180 stopni ok 20 minut.

Obiad gotowy.  Czas przygotowania - 40 minut.




 I jeszcze zostało na jutro :) Przepis, który podałam spokojnie wystarczy na 3 mniejsze porcje, bądź też dwie większe :)

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...