Dziś szybko po pracy, wpadłam do mieszkania z potrzebą ugotowania sobie czegoś pysznego. Podkreślam, że nie miałam zbyt wiele czasu, bo w ciągu godziny musiałam wyjść na kurs. Zajrzałam do lodówki i moją uwagę przykuł tuńczyk w puszcze. Nie mogłam mu się oprzeć.
U mnie w kuchni zawsze znajdzie się makaron, mrożone warzywa na patelnię, mleko. Nie było więc wyjścia innego, niż połączenie wszystkich tych składników w jedną całość.
I tym magicznym sposobem znalazłam swój
pomysł na zapiekankę makaronową z warzywami i tuńczykiem w sosie beszamelowym.
A efekt?
W każdym razie zacznijmy od początku.
Potrzebowałam:
połowę makaronu
warzywa na patelnię
tuńczyka w kawałkach w puszce
pół szklanki mleka
łyżkę masła
łyżkę mąki
pół kostki mozzarelli
przyprawy, w tym gałka muszkatołowa
Przepis z serii szybko, łatwo i przyjemnie :)
1. Ugotuj makaron w osolonej wodzie.
2. Usmaż warzywa na patelnię z przyprawami.
3. Odsącz tuńczyka.
4. Przygotuj sos beszamelowy. W garnku rozpuść łyżkę masła, dodaj następnie łyżkę mąki i wymieszaj. Dolej pół szklanki mleka i mieszaj do czasu aż sos zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
5. Przygotuj naczynie żaroodporne.
Po wykonaniu tych czynności postępuj zgodzie z instrukcją na obrazkach.
W naczyniu wyłóż makaron. |
Następnie usmażone warzywa. |
Na wierzchu układamy tuńczyka. |
Zalewamy sosem beszamelowym. |
Wszystko mieszamy i posypujemy kawałkami mozzarelli. |
Zapiekamy w piekarniku, w temp. 180 stopni ok 20 minut.
Obiad gotowy. Czas przygotowania - 40 minut.
I jeszcze zostało na jutro :) Przepis, który podałam spokojnie wystarczy na 3 mniejsze porcje, bądź też dwie większe :)
Tunczykowa rozkosz dla podniebienia.
OdpowiedzUsuńProsta zapiekanka a efekt mmmmm :)
Dziękuje :) polecam wypróbować :)
OdpowiedzUsuń