piątek, 14 listopada 2014

Brownie ekstremalnie czekoladowe

Uwielbiam czekoladę, ale nigdy jeszcze nie piekłam tradycyjnego, amerykańskiego ciasta o nazwie brownie. Robiąc ostatnio porządki znalazłam gazetkę z biedronki, w której był przepis na to ciasto, postanowiłam więc nadrobić zaległości.



Efekt nadzwyczaj zadowalający.


Składniki:
100 gram czekolady gorzkiej 70 % kakao, 150 gram masła 82%, 3 jajka, 150 gram cukru, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 100 gram mąki, szczypta soli, 100 ml śmietanki 30%.

Wykonanie:
Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystygnięcia. Jajka rozbijamy z cukrami. Cały czas mieszając dodajemy po łyżce rozpuszczonej czekolady, mąki i śmietanki, tak do wyczerpania składników. 

Pieczemy w temp. 170 st. przez 35 minut. 

No ostygnięciu dekorujemy polewą. Można ją przygotować w prosty sposób. Rozpuścić w kąpieli wodnej pół czekolady, dodać 3 łyżki mleka, 1 łyżkę masła. Jeśli jest to gorzka czekolada, dodajmy 2 łyżki cukru pudru. Wylewamy na ciasto i do lodówki.

Ja swoje ciasto przybrałam mandarynkami.

Dodałam też do porcji ciasta bitą śmietanę.

Brownie z filiżanką kawy stanowi bajkowe połączenie
Ciasto wyjdzie niskie, ale nie denerwujmy się tym. Taki ma być efekt, bo nie dodajemy proszku do pieczenia. 

Jeśli przepis Cię zainspirował, przygotuj go według przepisu. To nie może się nie udać :)


3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...