Jak już podkreślałam nie raz, jestem prawdziwą fanką makaronu. Uwielbiam go w każdej postaci i w każdym rodzaju. Do tej pory nie przedstawiałam Wam przepisu na makaron conchiglioni.... a co takiego kryje się pod tą piękną, dźwięczną nazwą? Są to poprostu muszle, stworzone idealnie do nadziewania.
Tym razem muszle zostały przeze mnie nadziane szpinakiem i słonym serem feta. Smak potrawy wzbogacają dwa sosy. Jeden pomidorowy z czosnkiem i odrobiną masła, drugi balsamiczny z oliwą i nutą miodową.
LISTA ZAKUPÓW:
makaron conchiglioni
szpinak 250 gram
ser feta
puszka krojonych pomidorów
5 ząbków czosnku
1 łyżka masła 82 %
4 łyżki octu balsamicznego
2 łyzki oliwy z oliwek
2 łyżki miodu
sól, pieprz, oregano, bazylia, gałka muszkatołowa, pieprz cayenne
PRZEPIS:
1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
2. Szpinak rozmrażamy na patelni, dodajemy pokrojone 3 ząbki czosnku. Następnie pokrojony w kostkę ser feta. Zostawiamy odrobinę sera do przystrojenia. Pieprzymy, dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej, oregano. W razie potrzeby solimy, ale pamiętajmy, że ser jest już słony.
3.W rondelku gotujemy puszkę pomidorów, wyciskamy dwa ząbki czosnku. Solimy, pieprzymy, wsypujemy bazylię i szczyptę pieprzu cayenne. Gotujemy do czasu aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy łyżkę masła.
4. W drugim rondelku przygotowujemy sos balsamiczny. Wlewamy ocet, oliwę z oliwek i miód. Włączmy nawiew nad kuchnią - ocet ma bardzo intensywny zapach, ale sos wart jest jego przygotowania. Gotujemy ok 10 minut - aż zgęstnieje. Na koniec dodajemy odrobinę soli i pieprzu.
5. W naczynie żaroodporne wylewamy 3/4 naszego sosu pomidorowego. Muszle nadziewamy szpinakiem i układamy na sosie pomidorowym. Następnie polewamy resztą sosu pomidorowego. Zapiekamy w piekarniku w temp. 180 stopni przez 30 minut.
6. Danie wykładamy na talerze, dekorujemy serem feta, który wcześniej pozostawiliśmy i polewamy sosem balsamicznym.
Trochę pracy i serca w to danie włożyć trzeba . Ale gwarantuję, że warte jest każdej minuty.
Zapraszam do gotowania :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz