Idealne w swojej prostocie i smaku spaghetti bolognese. Przepis ten wzbogaciłam smakiem różowego wina, cukinii i suszonych pomidorów. Uwielbiam takie eksperymenty, a jeszcze bardziej ich genialne efekty smakowe. No właśnie najbardziej lubię w kuchni - zaskoczenie :)
Farsz: mięso mielone ( starajmy się kupować kawałek mięsa w sklepie i prośmy by mięso zostało zmielone. Jest to gwarancja, że mięso będzie dobrej jakości),
pasta pomidorowa 200 ml, 2 ząbki czosnku, pół cebuli, pół szklanki
różowego wina, bazylia, sól, pieprz, kilka suszonych pomidorów, pół cukinii.
Na
patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek.
Następnie smażymy mięso. Gdy jest podsmażone dodajemy wstążki z cukinii. Robi się je za pomocą zwykłego nożyka do obierania warzyw. Całość zalewamy winem. Dusimy.
Następnie wlewamy pastę pomidorową. Wrzucamy pomidory suszone pokrojone w
paseczki i doprawiamy.
Mięso mielone z cukinią, duszone w winie. |
Danie zalane pastą pomidorową. |
W czasie gdy sos nabiera gęstości i łączy wszystkie smaki, gotujemy makaron. Najlepiej wybierajmy ten, który wykonany jest z pszenicy 100% durum i gotujmy go al dente.
Po ugotowaniu makaronu, wrzućmy go na patelnię i wymieszajmy z sosem.
Polecam podawać danie z różowym winem.
SMACZNEGO !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz