piątek, 7 listopada 2014

Jesienna tarta

Jesienna tarta z kiwi, śliwkami i mandarynkami. Wygląda apetycznie prawda? 


Ciasto
  1. 1,5 szklanki mąki
  2. 0,5 masła - najlepiej 82 % zawartości tłuszczu
  3. 4 żółtka
  4. 3/4 szklanki cukru
  5. 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki ze sobą zagniatamy. Po połączeniu wstawiamy na 30 minut do lodówki.
Po wyjęciu, rozwałkowujemy ciasto na wielkość o 3 cm większą niż średnica naszej foremki do tarty (moja foremka 26 cm). Układamy ciasto w foremce, dociskamy boki i nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni na 20 minut.
Krem:
Przygotowuje zwykły budyń śmietankowy, zgodnie z przepisem z jedną uwagą. Zmniejszmy ilość mleka o ok. 100 ml. Można osłodzić do smaku - 2 łyżki. Po ugotowaniu i wystygnięciu, miksujemy budyń dodając pomału 2 łyżki masła.
 
Konfitura:
Ten patent podpatrzyłam w Cukierni Lidla. Pół słoika ulubionego dżemu podgrzewamy w garnku. Nic nie dodajemy tylko czekamy aż odparuje woda. W tej sposób uzyskamy bardzo ciekawą w konsystencji konfiturę.

FINAŁ
Na ciasto wylewamy gorącą konfiturę i chłodzimy. Następnie wykładamy krem. Na górze układamy ulubione owoce. 
 
 

SMACZNEGO !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...