Jesienna tarta z kiwi, śliwkami i mandarynkami. Wygląda apetycznie prawda?
Ciasto
- 1,5 szklanki mąki
- 0,5 masła - najlepiej 82 % zawartości tłuszczu
- 4 żółtka
- 3/4 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki ze sobą zagniatamy. Po połączeniu wstawiamy na 30 minut do lodówki.
Po wyjęciu, rozwałkowujemy ciasto na wielkość o 3 cm większą niż
średnica naszej foremki do tarty (moja foremka 26 cm). Układamy ciasto w
foremce, dociskamy boki i nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do
temp. 180 stopni na 20 minut.
Krem:
Przygotowuje zwykły budyń śmietankowy, zgodnie z przepisem z jedną
uwagą. Zmniejszmy ilość mleka o ok. 100 ml. Można osłodzić do smaku - 2
łyżki. Po ugotowaniu i wystygnięciu, miksujemy budyń dodając pomału 2
łyżki masła.
Konfitura:
Ten patent podpatrzyłam w Cukierni Lidla. Pół słoika ulubionego dżemu podgrzewamy w garnku. Nic nie dodajemy tylko czekamy aż odparuje woda. W tej sposób uzyskamy bardzo ciekawą w konsystencji konfiturę.
FINAŁ
Na ciasto wylewamy gorącą konfiturę i chłodzimy. Następnie wykładamy krem. Na górze układamy ulubione owoce.
SMACZNEGO !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz