Carbonara - kremowy, włoski sos z boczkiem, zwykle podawany z makaronem spaghetti, stąd też nazwa spaghetti carbonara. Ja podaję ten sos z makaronem penne lub farfalle. Tak mi poprostu bardziej smakuje. Natomiast w porównaniu do innych przepisów, ja upraszam go do minimum. Nie korzystam z dodatku w postaci jajek, nie ma takiej potrzeby, a sos i tak wyjdzie przepyszny.
Czego więc potrzebujemy?
makaron
małą śmietankę 30 %
8 plastów chudego boczku
2 łyżki startego parmezanu
3 ząbki czosnku
pół małej cebuli
sól, pieprz, zioła prowansalskie
Boczek (6 plastrów) kroimy w paski i bez dodatku tłuszczu smażymy na patelni. Wlewamy śmietankę dodajemy sól, pieprz i zioła. Często mieszamy i czekamy aż sos będzie gęsty. Na koniec dodajemy tarty parmezan.
Na drugiej rozgrzanej patelni układamy dwa pozostałe plasty boczku i przygotowujemy bekon, by udekorować nim nasze Danie.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Dodajemy do sosu i mieszamy razem. Wykładamy na talerz, dekorujemy plastrami bekonu.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz