Gdy mam ochotę na odrobinę przyjemności, a dookoła brak cukru w postaci czekolady czy innych słodkości, zawsze najlepszym dla mnie rozwiązaniem jest przygotowanie prostych i bardzo szybkich ciasteczek owsianych. Płatki owsiane, masło, czy mąka zawsze znajdzie się w mojej kuchni, w Twojej z pewnością także, więc wyczarowanie takich małych cudeniek nie trwa więcej niż 40 minut :)
Zamiast więc maszerować po sklepu ciastka przepełnione sztucznymi składnikami, może warto wykazać inicjatywę w kuchni? ;)
W poszukiwaniu idealnego smaku, wypróbowałam wiele przepisów na ciastka owsiane. Moim faworytem są te podpatrzone w przepisie u Pani Ewy Wachowicz. Są idealne.
Składniki (ok. 20 ciasteczek)
150 gram masła 82 %
1/2 szklanki cukru
1 cukier wanilinowy
1 szklanka mąki
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki płatków owsianych
pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
pół szklanki ziaren słonecznika
pół szklanki żurawiny
Masło zmiksować z cukrami i jajkiem. Dodawać mąkę z proszkiem. Następie płatki owsiane. (Gdy ciasto jest zbyt lepie, dosypać mąkę). Wsypać dodatki i wymieszać łyżką.
Formować małe kulki i układając na blaszce docisnąć ręką, tworząc okrągle ciasteczka.
Piec w temp. 160 st. przez 20 minut. Po upieczeniu można udekorować czekoladą.
Ciastka możemy upiec w większej ilości, zamknąć w pudełku i zabierać codziennie do pracy/szkoły jako idealna przekąska.
SMACZNEGO :)
Ciasteczka są rewelacyjne:) Nie wyszedł mi co prawda piękny złocisty kolor jak u Ani, ale ciasteczka są przepyszne. Polecam wszystkim Łasuchom! Dziękuję Aniu za przepis! :)
OdpowiedzUsuńCieszę się niezmiernie i dziękuje za ciepłe słowo :)
Usuń