Guacamole - sos, salsa, dip, pasta. Ile smakoszy tyle określeń tej fantastycznej propozycji. Jedno jest pewne, pośród wielu modyfikacji i wariacji na temat guacamole, jego niekwestionowanym, głównym aktorem jest zielone awokado. Nie zamierzam przekonywać Cię o jego cudownych właściwościach, bo każdy świadomy konsument wie co dobre i wartościowe.
Guacamole znajduje się jako moja propozycja urozmaicenia Twojego codziennego menu. To świetna alternatywa jako dodatek do pieczywa, ale też dip dla różnego rodzaju przystawek.
1 dojrzałe awokado
1/2 soku z małej limonki
1/2 małej czerwonej cebulki
1/3 papryczki chili
pęczek kolendry (można zastąpić pietruszką)
Awokado, kroimy na pół, wyjmujemy pestkę, wydrążamy środek za pomocą łyżki i rozgniatamy widelcem w miseczce.
Następnie wyciskamy sok z limonki, dodajemy pokrojoną drobno cebulę oraz chili. Na koniec dodajemy posiekaną kolendrę i doprawiamy solą. Gotowe :)
Przekładamy do miseczki i gotowe :)
Jaki Ci się podoba przepis?
Będzie mi bardzo miło, gdy zostawisz tu swój komentarz :)
Mnie się bardzo podoba, wygląda to tak zdrowo i zielono:)
OdpowiedzUsuńGdzie mozna kupic takie biale cudo na dip? :)
OdpowiedzUsuńtak naprawdę w każdym większym supermarkecie znajdziesz takie małe miseczki na dipy. Duży wybór jest też w Pepco :)
Usuń