Prawdziwy powiew zagranicznych smaków i aromatów. Quesadilla... może dla jednych to dość orientalna nazwa... jak więc sobie wyobrazić coś takie orientalnego?
Zabieram Cię w podróż do dzisiejszego meksykańskiego świata.
Zamknij oczy i poczuj chrupiący opór, ciepłego ciasta. Dalej rozpływający się, jeszcze ciepły ser, niczym lekko rozkołysane jezioro. A w nim pełnia barw, smaków i aromatów. Podczas kulinarnego dryfu natkniesz się na delikatność szynki, słodkość pomidora, goryczkę oliwki. A wszystko to uzupełnione ostrym, intensywnym guacamole.
Potrzebujesz: 2 tortille, ser żółty, szynka, oliwki, pomidor
Możemy wykorzystać gotowe placki, bądź też przygotować je samemu ( pod koniec przepisu, dowiesz się jak zrobić domową tortillę).
Na 1 placku układamy połowę startego żółtego sera, układamy
pokrojoną w kosteczkę szynkę, oliwki i pomidora. Posypujemy resztą sera
i przykrywamy drugim plackiem. Dociskamy. Układamy na rozgrzanej
patelni, bez tłuszczu i smażymy z obu stron do rozpuszczenia sera.
Kroimy na 8 części i nasza Quesadilla jest gotowa. Podajemy z dipem Guacamole.
Nie wiesz jak zrobić Guacamole? KLIKNIJ po przepis :)
Podam Wam też bardzo szybki i prosty pomysł na domowe tortille.
Z podanych proporcji wyjdą nam 2 placki.
Składniki: 1 szklanka mąki, 1/2 szklanki gorącej wody, 2 łyżki oleju, sól, pieprz, oregano.
Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy, zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy wodę lub podsypujemy ciasto mąką, tak by ciasto swobodnie odchodziło od ręki. Ciasto dzielimy na dwie części, każdą wałkujemy na okrągły placek i smażymy na patelni aż się zrumieni.
Mam nadzieję, że mój przepis Ci się spodobał. Dużą przyjemność sprawisz mi, gdy zostawisz tu swój komentarz :)
To musi być przepyszne :) a domowa torilla to strzał w 10! Jak kiedyś przejrzałam skład tortilli w sklepie to od razu odłożyłam ją na półkę.
OdpowiedzUsuń