poniedziałek, 19 stycznia 2015

Guacamole - poczuj smak Meksyku

Guacamole - sos, salsa, dip, pasta. Ile smakoszy tyle określeń tej fantastycznej propozycji. Jedno jest pewne, pośród wielu modyfikacji i wariacji na temat guacamole, jego niekwestionowanym, głównym aktorem jest zielone awokado. Nie zamierzam przekonywać Cię o jego cudownych właściwościach, bo każdy świadomy konsument wie co dobre i wartościowe.


Guacamole znajduje się jako moja propozycja urozmaicenia Twojego codziennego menu. To świetna alternatywa jako dodatek do pieczywa, ale też dip dla różnego rodzaju przystawek.


1 dojrzałe awokado
1/2 soku z małej limonki
1/2 małej czerwonej cebulki
1/3 papryczki chili
pęczek kolendry (można zastąpić pietruszką)

Awokado, kroimy na pół, wyjmujemy pestkę, wydrążamy środek za pomocą łyżki i rozgniatamy widelcem w miseczce.
Następnie wyciskamy sok z limonki, dodajemy pokrojoną drobno cebulę oraz chili. Na koniec dodajemy posiekaną kolendrę i doprawiamy solą. Gotowe :)




Przekładamy do miseczki  i gotowe :)



Jaki Ci się podoba przepis?
Będzie mi bardzo miło, gdy zostawisz tu swój komentarz :)

3 komentarze:

  1. Mnie się bardzo podoba, wygląda to tak zdrowo i zielono:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gdzie mozna kupic takie biale cudo na dip? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak naprawdę w każdym większym supermarkecie znajdziesz takie małe miseczki na dipy. Duży wybór jest też w Pepco :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...