Pomimo, iż jestem największą fanką makaronu, od czasu do czasu lubię i potrzebuję odmiany. Przejawia się ona najczęściej w postaci ryżu, ziemniaków bowiem praktycznie nie jadam. Jeśli natomiast chodzi o kasze lubię pęczak i kuskus - bohater dzisiejszego przepisu. Zaletą tego rodzaju kaszy, jest jej ekspresowe przygotowanie. Wystarczy zalać wodą, doprawić i odczekać kilka minut. Małe ziarenka nasycą się wodą i zwiększą swoją objętość. Ze względu na dużą zawartość białka, kuskus króluje w kuchni wegetariańskiej :)
Jak podaję mój pomysł na kuskus z warzywami? Kolorowo :) Korzystam z warzyw różnego koloru, ponieważ każda grupa kolorystyczna zawiera niezbędne, unikatowe składniki odżywcze dla naszego organizmu.
Długopis w rączkę i zapisujemy potrzebne składniki:
2 pomidory
pół żółtej papryki
1 mała cukinia
kukurydza - pół szklanki
1ząbek czosnku
pól cebuli
przyprawy
sól, pieprz cayenne
oregano
A jak przygotować danie?
1. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory. Następnie drobno posiekany czosnek. Solimy.
2. Paprykę kroimy w paseczki i dodajemy do pomidorów, dusimy 10 minut.
3. Cukinię kroimy w półplasterki i dodajemy do sosu.
4. Na koniec dodajemy kukurydzę i smakujemy. W razie potrzeby dosalamy. Dodajemy szczyptę pieprzu cayenne oraz oregano.
5. Kuskus przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Na jedną porcję wystarczy pół szklanki. Dobrym pomysłem jest też użycie bulionu warzywnego zamiast wody.
6. Kuskus układamy na środku talerza, a warzywa dookoła kaszy.
SMACZNEGO :)
Jeśli ten i inne przepisy spodobały Ci się zapraszam na moją stronę na FB. Znajdziesz tam porcję świeżych przepisów.
Mój Smak na Życie na Facebooku
Zapraszam też do komentowania :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz