środa, 7 stycznia 2015

Pikantne piersi w złocistej panierce na popcornie

Pewnie nie jeden raz przyszło Wam zorganizować imprezę czy przyjęcie w domu. Pewnie nie raz dostaliście zaproszenie do bliskich czy znajomych, gdzie biletem wstępu okazywało się przyniesienie czegoś do jedzenia. I bardzo dobrze, w grupie siła. Różne podejścia kulinarne, rożne podniebienia smakowe dają gwarancję urozmaicenia i wielobarwności. Czy aby napewno? Niestety 90 % takich spotkań, charakteryzuje kulinarna nijakość. Prym przodują kanapki z szynką i serem, koreczki czy sałatki ( w dodatku najczęściej majonezowe!) i chipsy. A gdyby tak wybić się ponad większość i przeciętność? Gdyby tak przygotować coś, co zaskoczy, co spowoduje skojarzenia: "wow", "super pomysł", co będzie poprostu inne?

Jednym z takich pomysłów mogą być właśnie panierowane piersi z kurczaka. Przystawka na ostro, podana jest na popcornie. Niby proste i znane, prawda? A ile razy zastąpiliście sałatkę taką propozycją? 



Potrzebujesz:
3 pojedyncze piersi z kurczaka
przyprawa do kurczaka pikantna (można zastąpić zwykłą)
oregano
sól
oliwa z oliwek
2 ząbki czosnku
płatki kukurydziane
popcorn

1. Piersi kroimy w długie paski ok 4 cm. W miski wlewamy oliwę z oliwę z oliwek, pół przyprawy do kurczaka, szczyptę oregano, szczyptę soli i drobno posiekany czosnek. Marynata ma być gęsta, więc nie używajmy zbyt dużo oliwy. Kawałki mięsa dokładnie nacieramy marynatą. Wkładamy do lodówki na całą noc. 
2. Płatki rozgniatamy za pomocą np. wałka na mniejsze kawałki. Każdy kawałek mięsa dokładnie  obklejamy płatkami i układamy na blaszce. Pieczemy w piekarniku maksymalnie 20 minut. 
3. Robimy popcorn, układamy go na talerzu, a na nim kawałki upieczonego kurczaka.

Można serwować z różnymi dipami np. pomidorowym, czosnkowym czy koperkowo - ziołowym. 


Jeśli chcesz, by Twoja przystawka jako pierwsza zniknęła z imprezowego stołu nie zastanawiaj się.
Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Robilam i naprawde polecam!!
    Super na impreze w domu w gronie przyjaciol :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie pyszności pewnie jako pierwsze znikają ze stołu :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...