niedziela, 25 stycznia 2015

Orzechowa pierś z kurczaka

Bardzo lubię kurczaka, dlatego też ciągle poszukuję nowych pomysłów na to mięso. Bo ile razy można jeść kurczaka z warzywami, czy w zwykłej panierce z bułki tartej? No właśnie :) Dlatego też szukam nowych inspiracji i dochodzę do wniosku, że kurczak jest na tyle elastycznym mięsem, że można go przyrządzać właściwie ze wszystkim. Na słodko, na słono, na ostro, z owocami, z warzywami... Tym razem, proponuję kurczaka w orzechach. Delikatny, a zarazem chrupiący, uzupełniony smakiem delikatnego kremowego sosu, ryżem i sałatą ze świeżych warzyw podbił moje serce na nowo :)



Składniki - obiad dla 2 osób
Kurczak:
2 piersi z kurczaka
przyprawa do kurczaka łagoda
sól, pieprz
orzechy (włoskie, ziemne, pini, tak naprawdę może to być każdy rodzaj)
kolendra, opcjonalnie pietruszka
2 łyżki oliwy

Sałatka:
mix sałat
pomidor
ogórek
oliwki czarne
oliwa z oliwek
sos koperkowo ziołowy

Sos:
pół szklanki jogurtu greckiego
1 łyżka majonezu
1 łyżka przyprawy do tzatziki
1 łyżka posiekanego koperku

1. Każdą część kroimy na połowę. Marynujemy ok. 2 godzin w oliwie, przyprawie do kurczaka, soli i pieprzu. Następnie rozgniatamy wałkiem orzechy na mniejsze kawałki. Ja użyłam orzeszków ziemnych bez dodatki soli i tłuszczu. Następnie obtaczamy kurczaka w orzechach, układamy na blaszce razem z kolendrą. Pieczemy w piekarniku 15-20 minut. 

2. Na talerz układamy garść sałaty. Na nią kroimy pomidora, ogórek i oliwki. Sos koperkowo ziołowy mieszamy z oliwą i polewamy nim sałatę.

3. Jogurt, majonez, przyprawę tzatziki mieszamy razem i dodajemy koperek. 

4. Danie podajemy z ryżem.




Jeśli mój przepis pobudził Twój zmysł smaku, zostaw w komentarzy po sobie ślad :) 
Bardzo będzie mi przyjemnie, wiedząc, że mój przepis, przypadł Ci do gustu :)


12 komentarzy:

  1. Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie. :) Do wygrania jest zestaw dowolnie wybranych przypraw dobrej jakości! By wziąć udział w konkursie wystarczy przesłać przepis na danie mięsne (szczegóły w linku). Są trzy miejsca, trzy nagrody, jest o co walczyć!

    http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/01/konkurs-wygraj-zestaw-wybranych-przez.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka pierś musi smakować wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam skosztować z ulubionymi orzechami ;)

      Usuń
  3. Wyglada fantastycznie, ciekawe jak smakuje tak przyrzadzona piers :)
    Przetestuje
    Pozdr

    OdpowiedzUsuń
  4. Chrupiące orzechy muszą na dalikatnej piersi, bardzo ciekawy przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kurczak i orzechy... brzmi jak idealne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. To jeden z moich ulubionych przepisów na tym blogu, wygląda bajecznie! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Do ilu stopni rozgrzać piekarnik? ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Do ilu stopni rozgrzać piekarnik? ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...