Lekkie jak chmurka, a zarazem chrupiące. Oto jest, ciasto francuskie, bohater mojego przepisu. Bardzo lubię wykorzystywać to ciasto, ponieważ potrafi urozmaicić wiele dań i nadać im wyjątkowego charakteru. Tym razem postanowiłam wykorzystać je do okrycia parówki w połączeniu z suszonym pomidorem, a całość oprószyć ziarnami słoneczka. Taki sposób podania przystawi z pewnością zadowoli wszystkich gości :)
SKŁADNIKI
1 opakowanie ciasta francuskiego
5 parówek (conajmniej 82% mięsa! )
suszone pomidory
1 jajko
ziarna słonecznika
przyprawy: sól, pieprz
Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na 15 kawałków, każdy solimy i pieprzymy. Możemy jeszcze posypać ziołami prowansalskimi.
Każdą parówkę kroimy na 3 części, co da nam 15 małych parówek.
Pomidory też kroimy, by wyszło nam 15 pasków.
Na środku każdego kawałka, układamy parówkę i pomidora. Po dwóch bokach ciasto nacinamy w ten sposób, by móc na parówce robić zakładki a'la mumia - 4, 5 nacięć. Można też poprostu zlepić po boku.
Ciasto smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy ziarnami słonecznika.
Pieczemy 25-30 minut w temp 180 st.
ZAPRASZAM PO INNE PRZEPISY DO KATEGORII PRZEKĄSKI
:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz