środa, 25 lutego 2015

Kurczak na zielonej łące...

...wącha kwiatki pachnące - chciałoby się dodać:) Czemu nie :) bo mój dzisiejszy kurczaczek, a raczej jego pierś, jest bardzo pachnąca, aromatyczna, poprostu do schrupania. Ale do rzeczy (czasami za dużo gadam!). Istotnym elementem mojego żywienia jest dostarczanie do organizmu wszystkich niezbędnych składników. Dlatego też, zależnie od pory roku, włączam do moich potraw, sezonowe owoce i warzywa. Nie jest dla was tajemnicą, że zimą powinniśmy korzystać z dobroci warzyw strączkowych takich jak: fasola, groch, ciecierzyca. O ile groch nie jest moim faworytem w kuchni, o tyle fasola szparagowa budzi moje uznanie. Dlatego też połączyłam ją z chrupiącą panierką, z kurczakiem i ryżem. Zapraszam na zieloną ucztę !



SKŁADNIKI
2 duże piersi z kurczaka
szpinak 
pół cebuli, 2 ząbki czosnku
4 plastry szynki prosciutto
100 gram fasoli szparagowej mrożonej
2 łyżki masła
1/3 szklanki bułki tartej
ryż

KURCZAK
Najpierw przygotowujemy szpinakowy farsz. Na odrobinie oliwy smażymy pokrojoną cebulę i czosnek. Następnie dodajemy szpinak.  
Piersi rozbijamy. Solimy, pieprzymy. Układamy na niej szpinak i zawijamy w roladkę. Każdą pierś dodatkowo owijamy w szynkę.
Smażymy 20 minut w piekarnika 180 stopni.

FASOLKA
Fasolę gotujemy w osolonej wodzie 15 minut. Odcedzamy.
Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy fasolkę, posypujemy bułką tarką i mieszamy. Do smaku dodajemy odrobinę pieprzu i soli.

PODANIE
Na talerzu układamy ugotowany ryż, fasolkę a na niej pokrojone w plastry roladki z kurczaka.

Co za kolor!
Co za smak !
Jeśli lubisz orzechy, zajrzyj po przepis na orzechową pierś z kurczaka !
To dopiero jest chrupanie ;)

Podoba Ci się fasolka w takiej chrupiącej wersji?
Pisz śmiało :)


11 komentarzy:

  1. Bardzo smaczne danie :) Pięknie podane :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda i kusi, Na pewno wykonam, jeszcze w tym tygodniu!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały "kurczak na zielonej łące"
    Pozdrawiam

    Zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  4. czy 20 minut w piekarniku to nie za długo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przypadku grubej piersi nie ma obaw że to będzie za długo. Poza tym temperatura jest odpowiednio dopasowana, a szpinak od środka będzie nawilżał mięso :) Tym sposobem nie będzie z pewnością suche :)

      Usuń
  5. Pięknie wygląda !!!!!!!!!!!!!! aż ślinka cieknie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Już połowę zrobiłam, resztę mąż 💒 😊

    OdpowiedzUsuń
  7. Kilka razy czaiłam się na zrobienie takiej piersi, ale jakoś nigdy nie zrobiłam. Wygląda zachęcająco, więc coś czuję, że niebawem zagości i na moim stole :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...