Bardzo często, po ugotowaniu rosołu czy innej zupy zostają nam kawałki mięsa, z którym nie wiemy co zrobić. Ja nie lubię go smażyć do obiadu, dlatego ostatnio wykorzystałam mięso do przygotowania sakiewek z ciasta francuskiego. Super przekąska i pomysł na zagospodarowanie składników z lodówki :)
Składniki
1 opakowanie ciasta francuskiego
mięsko gotowane np. z kurczaka
starty ser żółty
pomidorki koktajlowe
sól, pieprz
Z ciasta wycinamy okręgi za pomocą dużej szklanki. Układamy w papilotkach (ja korzystam z silikonowych). Do środka wsypujemy ser, następnie mięsko i pomidorki. Posypujemy solą i pieprzem.
Pieczemy w piekarniku 25 minut w temp. 180 st.
Dla łasuchów proponuję FRANCUSKĄ GRUSZKĘ !
A Ty wolisz ciasto francuskie na słodko czy słono?
hmm jeśli ciasto francuskie to raczej na słono, chociaż słodkim też nie pogardzę:)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na imprezową przekąskę!
OdpowiedzUsuńgoście zdecydowanie byliby zadowoleni :)
Usuńno to tymi sakiewkami mnie kupiałś :) muszę takie zrobić :)
OdpowiedzUsuńCiasto francuskie do tej pory jadłyśmy tylko na słodko ale taka wersja wytrawna wygląda równie pysznie :) No i często z obiadu zostają jakieś resztki, z których można by zrobić takie sakiewki :)
OdpowiedzUsuńdokładnie, tak też powstał ten przepis :)
UsuńSuper pomysł :) I bardzo ładnie to wygląda!
OdpowiedzUsuńAniu ale wspaniałe :-) super pomysł na fajne danie :-)
OdpowiedzUsuńFajne małe co nieco :) jadłabym!!
OdpowiedzUsuńmalutkie, takie na dwa razy i już zjedzone :D
UsuńPomysłowe i pięknie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńTeż nie lubię marnować jedzenia. Bo z niczego można zrobić COŚ. Jak widać na załąćzonym obrazku ;)
OdpowiedzUsuńoj Malinka z tego co wiem, zawsze wyczarujesz z "niczego" coś pysznego ;)
UsuńSłodkie te sakiewki :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
http://fit-healthylife.blogspot.com/