Z dobroci niektórych sezonowych owoców i warzyw, możemy się cieszyć dosyć krótko. Dlatego tak ważnym jest, by wykorzystać ten czas do maksimum. Rabarbar w końcu zagościł i w mojej kuchni. Jako że jest lekko kwaśny, zestawiłam go na pysznym kruchym cieście ze słodką bezą. Powiem szczerze, że pierwszy raz próbowałam tarty w takim wykonaniu, tym bardziej jestem dumna jak pyszne smaki odkryłam :)
CIASTO
1,5 szklanki mąki
0,5 margaryny
4 żółtka
0,25 szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
RABARBAR
0,5 kg
BEZA
4 białka
0,5 szklanki cukru
RABARBAR
0,5 kg
BEZA
4 białka
0,5 szklanki cukru
Ciasto zagniatamy. Najpierw mąkę z proszkiem i margaryną, następnie
dodajemy żółtka i cukier. Wkładamy do
zamrażalnika. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika. Rozwałkowujemy (tym razem użyłam formy do tarty). Pieczemy 15 minut w temp. 180 st.
Rabarbar - 0,5 kg kroimy w kostkę, słodzimy 4 łyżkami cukru.
Białka, które pozostały po oddzieleniu żółtek, ubijamy na sztywną pianę z 0,5 szklanki cukru.
Na lekko przestudzone ciasto wykładamy rabarbar, całość zalewamy pianą. Pieczemy kolejne 30 minut w temp. 180 st.
Lekko kwaśny smak rabarbaru przełamany został słodyczą bezy.
Jak dla mnie połączenie idealne.
Polecam :)
Przypomniałaś mi, że miałam takie zrobić;)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńDo ciasta z rabarbarem nie trzeba nas długo namawiać :D Takie kruche ciacho ostatnio ciągle robi nasza młodsza siostra :P
OdpowiedzUsuńJaka średnica formy do tarty ?
OdpowiedzUsuń23 cm :)
UsuńDziękuję :)
UsuńJakie pyszności! Do tego świetna dekoracja z rabarbaru! :)
OdpowiedzUsuńCudne muszę koniecznie zrobić :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńŚredni lubię taki placuszek :)
OdpowiedzUsuń