sobota, 6 czerwca 2015

Kruche ciasto z rabarbarem i puszystą bezą

Z dobroci niektórych sezonowych owoców i warzyw, możemy się cieszyć dosyć krótko. Dlatego tak ważnym jest, by wykorzystać ten czas do maksimum. Rabarbar w końcu zagościł i w mojej kuchni. Jako że jest lekko kwaśny, zestawiłam go na pysznym kruchym cieście ze słodką bezą. Powiem szczerze, że pierwszy raz próbowałam tarty w takim wykonaniu, tym bardziej jestem dumna jak pyszne smaki odkryłam :)






CIASTO 
1,5 szklanki mąki
0,5 margaryny
4 żółtka
0,25 szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
RABARBAR
0,5 kg
BEZA
4 białka
0,5 szklanki cukru

Ciasto zagniatamy. Najpierw mąkę z proszkiem i margaryną, następnie dodajemy żółtka i cukier. Wkładamy do zamrażalnika. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika. Rozwałkowujemy (tym razem użyłam formy do tarty). Pieczemy 15 minut w temp. 180 st.

Rabarbar - 0,5 kg kroimy w kostkę, słodzimy 4 łyżkami cukru.
Białka, które pozostały po oddzieleniu żółtek, ubijamy na sztywną pianę z 0,5 szklanki cukru.

Na lekko przestudzone ciasto wykładamy rabarbar, całość zalewamy pianą. Pieczemy kolejne 30 minut w temp. 180 st.




 Lekko kwaśny smak rabarbaru przełamany został słodyczą bezy. 
Jak dla mnie połączenie idealne. 
Polecam :)


10 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...