poniedziałek, 1 grudnia 2014

Muffiny czekoladowe z żurawiną

Na słodko, na ostro, owocowe, czekoladowe, z nadzieniem, bez... przepisów na muffiny pewnie jest tyle ile osób które je przyrządzają... Ciężko stwierdzić, które są najlepsze, dlatego też nawet nie próbuje tego stwierdzać. Chcę się podzielić z Tobą moim number one wśród muffinek :) !

 
Składniki na 12 muffin:
250 gram mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
250 gram jogurtu (żurawinowego)
50 gram cukru
75 ml oleju
2 łyżeczki kakao
dodatki: w przypadku moich muffin cała czekolada posiekana w kostkę, pół szklanki żurawiny. 

Przygotowanie muffin to bardzo prosta sprawa.
1. Łączymy składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia.
2. Łączymy składniki mokre: jaja z cukrem, jogurt, olej.
3. Do składników mokrych dodajemy mąkę z proszkiem i mieszamy łyżką. Następnie dodajemy 2 łyżki kakao i mieszamy. Dorzucamy dodatki i mamy gotowe ciasto.

Ciasto przekładamy do foremek na muffiny. Ja używam silikonowych. Pieczemy w temp. 180 st. przez 30 minut. 

Dekorujemy rozpuszczoną czekoladą, kostkami czekolady, żurawiną, bądź też skórką pomarańczową.


ZAPRASZAM !

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dzięki, zachęcam do wypróbowania smaku i aromatu ;) najlepsze są jeszcze ciepłe :D

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...